Maszyna do lodów w domu

0
458

Jeśli już mamy w kuchni wszystko co tylko sobie zamarzymy to na sam koniec coś dla łasuchów: Maszynka do robienia lodów. Lody są smaczne ale te kupione w sklepie nie umywają się smakiem do tych robionych w domu. W sklepie można kupić lody różnych smaków, od różnych producentów, różnych kształtów tak że niekiedy trudno się zdecydować. Lody domowe są niepowtarzalne i tylko my decydujemy z czego będą zrobione i jaki będą miały smak. Lody to nie tylko deser powstały na bazie mleka czy śmietany. Lody mogą powstać z soków owocowych czyli sorbety. Dzięki maszynce do lodów mrożone desery mogą powstać kiedy chcemy i na co mamy ochotę. Maszynka do lodów składa się z pojemnika o podwójnych ściankach. Pomiędzy tymi ściankami znajduje się odpowiedni płyn chłodzący. Pojemnik wkłada się do podstawy w której jest silnik.

Całość zamyka się pokrywą. W pojemniku jest mieszadło które pomaga w równomiernym mrożeniu lodów gdyż bardzo wolno się porusza a mrożona substancja się nie zbryla. Aby maszynka zadziałała musimy najpierw pojemnik z płynem włożyć na okres od sześciu do dwudziestu dwóch godzin do zamrażalnika lodówki. Potem przygotowujemy wszystkie składniki lodowego deseru i mrozimy.